Skip to main content

Asumisoikeusmaksu

Kun teet asumisoikeussopimuksen, maksat asumisoikeusyhteisölle kertaluontoisen asumisoikeusmaksun. Maksu on suuruudeltaan 15 % asunnon hankintahinnasta. Asumisoikeusyhteisöt määrittelevät itse maksuajan.

Lisäksi maksat kuukausittain käyttövastiketta asunnosta. Käyttövastikkeen suuruus vaihtelee asunnon mukaan.

Kun luovut asumisoikeudestasi, asumisoikeusmaksu palautetaan sinulle. Palautettava summa riippuu rakennuskustannusindeksin muutoksista.

Ensimmäisen asukkaan asumisoikeusmaksu pohjana myöhemmille maksuille

Kun uuteen asumisoikeusasuntoon muuttaa ensimmäinen asumisoikeuden haltija, hän maksaa asunnon ensimmäisen asumisoikeusmaksun. Kun irtisanot asumisoikeuden, sinulle maksetaan asumisoikeusmaksun palautus tämän ensimmäisen maksun ja rakennuskustannusindeksin muutoksen perusteella.


Esimerkki ensimmäisen asumisoikeusmaksun määrittämisestä

Helsingissä sijaitsevan asumisoikeustalon hankinta-arvo on 10 miljoonaa euroa ja korkotukilainan määrä 8,5 miljoonaa euroa (85 %). Talon muu rahoitusosuus, 1,5 miljoonaa euroa eli 15 %, saadaan asukkaiden asumisoikeusmaksuilla.

Talo on valmistunut 1.1.2014. Talossa on useita asuntoja, ja sen pinta-ala on yhteensä 3 000 m². Ensimmäinen asumisoikeusmaksu 50 neliömetrin kokoiselle asunnolle määritetään seuraavasti:

(1 500 000 euroa : 3 000 m²) x 50 m² = 500 euroa/m² x 50 m² = 25 000 euroa


Lisää aiheesta

Asumisoikeusmaksun palautus

Rakennuskustannusindeksi (Tilastokeskus)

JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.