Skip to main content

Mitä asumisoikeus tarkoittaa?

Asumisoikeus on vuokra-asumisen ja omistusasumisen välimuoto.

Asumisoikeus on vaihtoehto asunnon vuokraamiselle ja omistamiselle. Se on joustava asumismuoto, jossa et tarvitse suurta lainaa. Et omista asuntoa, mutta nautit hallintaoikeudesta: voit esimerkiksi remontoida asuntoa mieleiseksesi ja vaikuttaa yhteisiin asioihin.

Etuna huolettomuus ja taloudellinen riskittömyys

Asumisoikeusasuminen on lähempänä vuokra-asumista kuin omistusasumista, koska et omista asuntoa etkä voi lunastaa sitä itsellesi. Sinulla ei ole riskiä asunnon myynnistä, sillä saat asumisoikeusmaksun palautuksen rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna, kun luovut asunnosta.

Asumisoikeusasuminen on verrattain huoleton ja riskitön asumisen muoto, jossa asumiskustannukset ovat usein vapaarahoitteista vuokra-asuntoa matalammat. Maksat asumisen ajalta asumisoikeusasunnosta käyttövastiketta, joka on yleistä vuokratasoa alhaisempi. Sinulla on hyvä asumisturva, sekä mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa omaa asumistasi koskeviin asioihin.

Asumisoikeus on määritelty laissa

Virallisen määritelmän mukaan asumisoikeus on luonnolliselle henkilölle asumisoikeusmaksua vastaan luovutettu oikeus hallita asuinhuoneistoa ja mahdollisesti muita tiloja asumisoikeustalossa. Asumisoikeus perustetaan asumisoikeustalon omistajan ja asumisoikeuden saajan välisellä sopimuksella (asumisoikeussopimus) (1 §).

Lait (Finlex)

Laki asumisoikeusasunnoista 393/2021, 1 § Asumisoikeus

JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.