Skip to main content

Usein kysytyt kysymykset

Miten saan mahdollisimman hyvän järjestysnumeron?
Järjestysnumero on tarkoitettu todelliseen asumisoikeusasunnon tarpeeseen. Sinun kannattaa hakea järjestysnumeroa silloin, kun tiedät, että tulet hakemaan asumisoikeusasuntoa seuraavan kahden vuoden aikana. Järjestysnumeroa haettaessa on hyvä ottaa huomioon, että numero on valtakunnallinen ja voimassa määräajan, 2 vuotta. Jos toisella henkilöllä on pienempi numero kuin sinulla, mutta hän hakee asuntoa eri paikkakunnalta kuin sinä, ei hänen numeronsa vaikuta sinun asemaasi omalla paikkakunnallasi. Oma sijasi jonossa saattaa myös muuttua, kun vanhimmat numerot lakkaavat voimasta.

Mistä tiedän, millä sijalla olen jonossa?
Järjestysnumero on valtakunnallinen ja määräaikainen, joten tarkkaa sijaa ei voi tietää. Se, jolla on pienempi numero kuin sinulla, voi hakea asuntoa eri paikkakunnalta kuin sinä, joten tällaisen hakijan sija ei vaikuta sinun sijaasi hakemallasi paikkakunnalla.

Myös järjestysnumeron määräajalla on vaikutusta jonossa. Oma sijasi saattaa muuttua, kun vanhimmat järjestysnumerot lakkaavat voimasta.

Kuinka nopeasti saan järjestysnumeron?
Jos haet järjestysnumeron järjestysnumerorekisteristä verkossa, saat numeron heti, kun olet tehnyt hakemuksen ja maksu on rekisteröitynyt palveluun.

Paperilla lähetetyt hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä päivittäin. Kannattaa huomioida postin kulkuun kuluva aika.

Olemme avoliitossa ja haemme yhdessä asumisoikeusasuntoa. Meillä molemmilla on omat järjestysnumerot. Voimmeko valita, kummalla numerolla asumisoikeussopimus tehdään?
Kyllä, voitte valita. Asumisoikeusasunnon tarve (omistusasunto ja/tai varallisuus) selvitetään kuitenkin kaikilta huoneistoon asumaan muuttavilta 18–54-vuotiailta.

Olemme aviopari ja meillä on yhteinen järjestysnumero. Miten toimitaan avioerotapauksessa – kummalle numero jää?
Teidän on ratkaistava keskenänne, kummalle numero jää. Luopuva osapuoli käy poistamassa Aran järjestysnumerorekisteristä tietonsa yhdessä haetulta numerolta, minkä jälkeen hänellä on mahdollisuus hakea uusi numero itselleen. Vaihtoehtoisesti voitte myös molemmat luopua yhteisestä järjestysnumerosta ja hakea itsellenne kokonaan uudet omat järjestysnumerot.

Voinko jatkaa järjestysnumeroni voimassaoloa 2 vuoden määräajan jälkeen?
Et voi. Jos järjestysnumeroasi ei ole käytetty määräajassa, sinun tulee hakea uusi numero.

Poikkeuksena on vammaisen henkilön järjestysnumero, jonka Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara voi uudistaa yhdenvertaisuuslain (1325/2014) 15 §:ssä tarkoitetussa tilanteessa, jos hänen tarvettaan vastaavan asunnon saaminen sitä edellyttää.

Voinko hakea uuden järjestysnumeron, ennen kuin voimassa oleva numeroni lakkaa?
Et voi. Sinulla voi olla vain yksi voimassa oleva numero kerrallaan. Jos haluat uuden numeron, ennen kuin voimassa oleva numero lakkaa, sinun on ensin luovuttava voimassa olevasta numerostasi. Sen jälkeen voit hakea uuden, joka on voimassa seuraavat kaksi vuotta.

JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.